Metalstøbning

Metalstøbning er en del af vores sortiment af ydelser.

Støbning af metaller åbner op for et utal af muligheder. Hos Pamatek tilbyder vi bl.a.:

 • Kokillestøbning
 • Silica Sol-støbning/grøn voksstøbning
 • MIM-støbning
 • Voksstøbning/hvid voksstøbning

Herunder vises processen for silica sol støbning

 1. For at opnå præcisionprodukter er fremstilling af værktøj det første skridt til at starte voksstøbninger. Sådan et værktøj bearbejdes på CNC maskine.
 2. Når et formen er færdig, laver vi først voksmodellerne. Sådan en voksmodel opnås ved at voks indsprøjtes i formen som senere skal bruges til at fremstille det færdige emne. Voksmodellen vil have samme dimensioner som det færdige emne.  Der fremstilles flere voksmodeller som monteres på en voks stamme for fremstilling af flere emner på en gang. Det færdige vokstræ hænges til tørre ved stue temperatur
 3. I dette trin dyppes træet med voksemner i en keramisk væske og overtrækkes med et ildfast pulvermateriale. Denne proces skal gentages flere gange, indtil den når en bestemt tykkelse og styrke.
 4. Træet placeres i en ovn og opvarmes hurtigt, så voksen smelter og løber ud gennem indløbet. Keramiske skalforme skal udbrænde de sidste spor af voksmateriale for at hærde formen som forberedelse til støbning, normalt i området 1600-2000 grader.
 5. Metalstøbning er det vigtigste trin i hele støbeprocessen. Efter afvoksning smelter vi først stålbar til væskeform og hælder det flydende metal i træet og derefter afkøler det under stuetemperatur.
 6. Den keramiske skal bankes af, hvert emne skæres af stammen, evt. finner og indløb slibes til.
 7. Emnet kan kræve varmebehandling hvis brugen af emnet kræver dette. Eksempelvis kan emnets brug kræve udglødning, hærdning m.m
 8. For at opnå en pæn homogen overflade, benytter vi ofte sand, glas eller kugleblæsning som sidste step i denne støbeproces
 9. Som sidste step inden pakning, inspiceres og kontrolleres emne op imod de mål og tolerancer, som fremgår af tegnings materialet. Inspektions rapporten godkendes inden emnerne pakkes og gøres klar til afsendelse.

Skal vi hjælpe dig med silica sol støbning og tage dig i hånden gennem hele processen?
Kan du kontakte os her.